Cum alegem masina de taiat optima?

In primul rand care sunt diferentele majore intre masinile de taiat gresie, faianta, marmura, granit, piatra si multe alte tipuri de materiale?

Ele se diferentiaza prin:

1. Precizia de taiare (de la taieturi curate, fine si perfect drepta pana la taieturi foarte rapide, dar mai putin curate, mai putin fine)

2. Capacitatea de taiere (lungime de taiere, grosimea de taiere si viteza de taiere)

3. Robustetea (chiar daca capacitatile de taiere sunt similare, exista diferente ale robustetii masinilor si a vietii lor de exploatare)

Masini de taiat gresie si faianta recomandate sunt cele care au un disc de pana la 250mm diametru exterior. Cu cat segmentul diamantat al discului este mai apropiat de flansa de prindere de la axul motorului, cu atat precizia taieturii tinde sa fie mai mare. De aceea pentru taiere de gresie si faianta noi recomandam masinile cu discuri de 200mm. Acestea au cea mai buna precizie in special cand vine vorba de taieturi la unghi de 45 de grade. Masini recomandate:

-Masina de taiat gresie si faianta Rubi DU-200 EVOLUTION

-Masina de taiat gresie si faianta Rubi DV-200 1000

-Masina de taiat gresie si faianta Rubi DC-250

-Masina de taiat gresie si faianta Raimondi Pikus

Masini de taiat marmura, masini de taiat granit si masini de taiat piatra recomandate sunt cele cu disc diamantat de 250mm sau mai mare, pentru ca acestea au capacitati mai mare de taiere. Pot face fata la taierea granitului chiar si masini cu disc de 200mm , dar exista o limita de grosime a taieturii. Masini recomandate:

-Masina de taiat marmura si granit Rubi DU-200 EVOLUTION echipata cu disc diamantat TURBO VIPER segment subtire

-Masina de taiat marmura si granit Rubi DC-250

-Masina de taiat marmura si granit Rubi DX-250

-Masina de taiat marmura si granit Rubi DX-350

-Masina de taiat marmura si granit Raimondi Pikus

Masinile cu discuri diamantate de 300mm sau 350mm pot fi si ele folosite la taierea de gresie si faianta cu precizie buna, daca sunt dotate cu o flansa mare, care sa ofere stabilitate maxima discului.  De exemplu masina de taiat Rubi DX-350 poate fi folosita la taiere de materiale groase de pana la 105mm, de asemenea dotata cu o flasna speciala masina poate executa taieturi de mare precizie in gresie.

Daca masinile cu disc diamantat de 300mm sau 350mm nu sunt dotate cu o flansa pentru precizie, e posibil sa lase de dorit calitatea taieturii.