Comercializam scule de taiat cu disc diamantat de peste 15 ani si cea mai intalnita provocare a meseriasului este ca alege , fara a se documenta, un disc diamantat nepotrivit.
Nu de putine ori primim telefoane de la clienti care si-a cumparat cea mai mare si cea mai tare masa de taiat placi ca sa ne spuna ca masina nu merge. In acel moment noi zambim pentru ca stim ce urmeaza…

Conversatia decurge in felul urmator:
Client: “Domnule, am dat mii de euro pe aceasta masina, dar nu e buna!”
SGF: “Ce anume nu este bun la ea?”
Client: “Nu taie domnule! Discul flambeaza, face zgomot, dar nu taie.”
SGF: “Ce material taiati cu ea?”
Client: “Ce conteaza? Nu taie!”
SGF: “Totusi, ce material taiati?”
Client: “Granit”
SGF: “Ce disc folositi?”
Client: “Nu stiu, cred ca un disc pentru faianta..”
SGF: “Granitul este un material dur si necesita un disc puternic. Lafel cum nu cumparam un Matiz pentru a tracta o remorca de 3 Tone, nu ne cumparam disc pentru faianta pentru a taia granit.”

Aici ai un ghid de alegere a discului diamantat potrivit pentru lucrarea ta.

In primul rand trebuie sa ne hotaram cat de fina vrem sa fie taietura.

tipuri de disc diamantat

tipuri de disc diamantat


Pentru taieturi rapide (brute) (ex:caramida aparenta, pavaje, etc.) se poate utiliza un disc segmentat.
Discul segmentat este foarte agresiv in taiere, merge rapid si avanseaza cu putere in material.

Pentru taieturi semi-fine
(ex:placi care vin montate pe margine si apoi acoperite, placi care vin montate in locuri unde nu se observa de aproape taietura) se poate utiliza discul cu segment turbo.
Discul turbo este agresiv, are un avnans rapid in taiere si poate taia chiar si armatura din beton.

Pentru taieturi fine (ex:placi care vin imbinate in colt, placi care vin montate la locuri unde se observa de la apropiere) se va folosi discul cu segment continuu.
Discul cu segment continuu ofera cele mai curate taieturi, cele mai fine margini taiate. Viteza de taiere este mai mica in comparatie cu celelalte tipuri de discuri.

IMPORTANT ! Daca dorim sa taiem la 45 de grade si ne dorim o taietura fina – din experienta noastra doar un disc cu segment continuu va reusi sa faca taietura curata.

Urmatorul pas este sa stim ce material urmeaza sa taiem si daca taietura va fi umeda sau uscata.
De ce e important acest lucru? Daca nu stim ce taiem, riscam sa facem o alegere care nu este optima. Riscam sa avem performante scazute sau costuri mai mari decat e necesar.
Totusi de ce conteaza atat de mult?
Felul in care este lipit diamantul pe disc conteaza mult, astfel pentru un material dur, liantul cu care e lipit diamantul trebuie sa fie unul putin mai moale, sa permita uzura liantului in asa fel incat diamantul uzat sa fie inlocuit de diamantul aflat in miezul discului.
Pentru un material abraziv, liantul cu care e lipit diamantul trebuie sa fie mai dur, altfel va avea loc o uzura foarte rapida a discului.
De asemenea cantiatea diamantului conteaza foarte mult: pentru un material moale este suficienta o cantitate mai mica de diamant- deci costuri mai mici; pe cand un material dur necesita o densitate de diamant mai mare – automat si costuri mai mari.

Pentru materiale abrazive (tigla, caramida, materiale calcaroase, fibra de ciment, marmura, piatra vulcanica, beton proaspat, etc) este optim sa folosim un disc special pentru materiale abrazive. Specific acestui tip de disc e liantul care tine diamantul. Poate fi folosit fie un disc cu segment turbo pentru o taietura mai fina sau un disc segmentat.

Pentru faianta este optim sa fie folosit un disc pentru ceramica sau un disc universal cu segment continuu.

Gresie este un termen foarte vag pentru ca multi comercianti numesc gresie si gresia portelanata si gresia extrudata si greso-granitul.
E important sa afli daca ce urmeaza sa tai este o gresie simpla sau un alt tip de gresie.
Pentru gresia simpla este suficient un disc universal pentru ceramica.
Pentru gresia portelanata e nevoie de un disc cu o densitate mai mare a diamantului, exista discuri speciale pentru portelan sau discuri universal de calitate care fac fata si la portelan.
Pentru greso-granit si pentru granit este necesar un disc cu mare densitate e diamant, in general aceste discuri sunt mai scumpe, dar ofera un randament bun. Gresia extrudata necesita si ea un disc cu o populatie mare de diamant.

Clientii care ne suna sa ne spuna ca masina de taiat nu merge sunt cei care incearca sa foloseasca discul universal pentru taierea celor mai dure placi cum ar fi greso-granitul, gresia extrudata, portelan etc.
Masina merge, discul nu.

Pentru a face cea mai buna alegere va recomandam sa cereti sfatul unui consultant din magazinul dumneavoastra preferat sau contactati-ne pe noi, va ajutam cu placere !